Alan adı olarak .blog kim istemez?

Alan adı olarak .blog kim istemez?
Alan adı olarak .blog kim istemez?

İnternet yayıncılığının bloglar ile neredeyse eş anlamlı kullanılmaya başlandığı günümüzde, alan adlarını da niyeti belli edecek şekle getirme konusunda geç bile kalındı. Neyse ki bu eksiklik, içinde bulunduğumuz yılın Kasım ayında kapatılacak, domain adresleri daha da çeşitlenecek. Tabi her şey yolunda giderse.

Blog dünyasının vazgeçilmez altyapı sunucusu WordPress.com’un da aralarında bulunduğu bir çok online şirketin sahibi Automattic, bu yıl sonunda .blog uzantılı alan adlarının kullanılabileceğini duyurdu.

Verilen bilgilere göre, alan adı ile WordPress veya başka bir Automattic ürününü kullanmak arasında bir bağlantı yok. Yani .blog uzantılı alan adı alınıp, bambaşka bir altyapı ile farklı bir site kurgulanabilir. Ağustos ayında marka tescili olanlar için başlayacak kayıt süreci, Ekim ayında jenerik alan adları için devam edecek. Kasım ayında ise nihayet herhangi biri .blog uzantılı alan adı alabilecek.

Şu anda, deneme amaçlı bile hiçbir alan adında .blog uzantısı bulunmuyor. Automattic şirketlerinde bile .blog uzantılı bir alan adı yok. Bu alan adının henüz fiyatı da açıklığa kavuşmuş değil. Ancak uzmanlar, Ağutos, Ekim ve Kasım aylarında üç farklı kitleye hitap eden kayıtlar sırasında farklı fiyatlandırma stratejileri izlenebileceğini belirtiyorlar.

Özel uzantılı alan adları, 2012 yılında ICANN’in bu konudaki uygulamasını duyurduğu günden beri herkesin ilgisini çekmeye devam ediyor. Birçok firma, özel uzantılı alan adı yaratabilmek için birbirleri ile yarışır durumdalar. Yeni bir uzantı almak ise yalnızca başvuru ile olmuyor, 185 bin dolarlık bir de başvuru ücreti var. Ancak son 4 yıldır özel uzantılı alan adı yaratmak isteyip de ücret yüzünden vazgeçen hiç bir şirket olmamış. Bu şirketlerin başında tahmin edilebileceği üzere Google ve Amazon geliyor. Ancak binlerce başvurunun hangi şirketler tarafından yapıldığına bakıldığında Symantec’ten L’Oreal’e, Atomic Falls’dan Pioneer Cypress’e kadar çok çeşitli firmalar kaşımıza çıkıyor.

Özel uzantılı alan adları işte bu kadar değerli. Ülkemizde ise son zamanlarda en çok konuşulan ve üzerinde tartılmalar dönen özel uzantılı alan adları ise .ist ve .istanbul.

Özel uzantılı alan adları, arama motorlarının sitenizin genel olarak ne ile ilgili olduğunu anlamaları açısından elzemdir. .com uzantılı alan adı altında siz isterseniz babaannenizin yemek tariflerini paylaşın, arama motorları sitenizi indekslemeye başladığı anda bunun bir ticari (COMmertial) site olduğunu var sayarak hareket edeceklerdir. Özel uzantılı alan adları ile arama motorlarına sitenizin aslında ne olduğunu daha adresiniz taranırken belirtebilir ve buna göre aksiyon almalarını sağlayabilirsiniz. Yeni alan adı uzantıları ayrıca inovasyona açık olduğundan, sitenizin SEO’su için benzeri bulunmaz katkı sağlayabilirler. Örneğin .ist veya .istanbul uzantısı arama motoruna sitenizin doğrudan belli bir lokasyon ile ilgili olduğunu belirtirken, .blog uzantısı sizin bir içerik üretici veya yayıncı olduğunuzu daha domain adresiniz indekslenirken belirtecektir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*